среда, 22 декабря 2010 г.

5 головних подій року в Житомирі

 «Перший» визначив головні події, які найбільше обговорювались у 2010 році в Житомирі. Призначення нового губернатора, закінчення найбруднішої виборчої кампанія у Житомирі, обрання нового міського голови, смерть Євген Концевича та  продовження атаки рейдерів на великі підприємства – топ 5 подій, які вплинули на життя міста.

1. У березні новообраний президент України Віктор Янукович призначив на посаду голови Житомирської обласної державної адміністрації Сергія Рижука.
Пан Рижук вже керував областю у 2004 -2005 році за прем’єрства Януковича. Головний чиновник Житомирщини запам’ятався гучними та одіозними заявами: опозиціонерам, які не підтримують програму діючого президента, потрібно відкручувати голови або висмикувати ноги. На вручені нагород матерям героїням розказав про свою давню мрію - перетворити нашу область на Білорусь.

За рейтингом «Української Інвестиційної Газети» та незалежного рейтингового агентства «Кредит-Рейтинг» на підставі даних Державного комітету статистики України Сергій Рижук ввійшов у трійку найбільш ефективних менеджерів за підсумками рейтингу ефективності управління регіонами України.
Видання «Комерсант» назвало Рижука чиновником-«самодуром». На масових заходах Рижук полюбляє розважити присутніх грою на акордеоні та сольними співами, під час ефіру на радіо – читати вірші.



2. У Житомирі пройшли найбрудніша місцева виборча кампанія. 
Найбільше бруду вилилось на трьох кандидатів: колишнього заступника директора «Газ України» Михайла Заславського, діючого на той час міського голову Віру Шелудченко та кандидата від «Фронту змін» Геннадія Зубка.


Михайло Заславський — прививався імідж чужака та людини заїжджої. Також конкуренти не уникали можливості згадати про єврейське коріння.


Віра Шелудченко — було розповсюдження фальшиві листи з прокуратури, у яких учасників програми «Турбота» запрошували на допит до прокуратури. 


Геннадій Зубко — проти нього застосували класику чорних PR-технологій. Перед виборами була створена громадська організація лесбіянок та гомосексуалістів, яка нібито підтримала кандидатуру від «Фронту змін».




3. Місто отримало нового голову

31 жовтня 15 тисяч житомирян проголосували на виборчих дільницях за представника Партії Регіонів Володимира Дебоя (8% від числа виборців). Таким чином Житомир отримав свого п’ятого міського голову.


Робота нового міського голови розпочалась із випробування зимою, а це найважчий період для міста – вчасне прибирання доріг та забезпечення тепла у квартирах. Окрім того, новий мер буде змушений піднімати тарифи, які не були приведені у відповідність та значно занижені минулим керівництвом міста.

Вже через місяць діяльності на новій посаді Дебой отримав перше місце в рейтингу мерів-маріонеток від журналу «Комерсант». Дебой залишив підприємство «Житомирпиво» заради посади заступника губернатора (тоді ще «помаранчевого» Володимира Забели). З приходом до влади Сергія Рижука Дебой зумів втертися до нього в довіру та отримати абсолютну підтримку ПР на місцевих виборах. Фактично, керівником і міста, і області відтепер є одна людина, яка займається відшліфовуванням вертикалі влади у Житомирі - Рижук.

За короткий час у міській раді нове керівництво почало запроваджувати нові правила субординації: вдягатись відповідно до дрес-коду, вставати, коли в двері заходить міський голова або посадовець вищого рангу. У чиновників забрали право вітатись з міським головою за руку у випадку випадкової зустрічі в коридорі, а житомиряни вже не мають змоги потрапити на другий поверх міської ради. Як повідомляють джерела у мерії, Дебой вже поклав око на комунальні підприємства – КП «Рекламу» та Інспекцію з управління майном. Ці підприємства наразі є найбільш прибутковими для міського бюджету.

Так виглядають кіоски «Житомирпиво» сьогодні, мікрорайон Малікова. Як виглядатиме місто з таким керівником – побачимо з часом
4. Житомир втратив Євгена Концевича 


Влітку 2010 року пішов з життя відомий в Україні та за її межами письменник – Євген Концевич. Ця подія стала справжньою втратою і для Житомира. На вулицю Шевченка, де жив письменник, а потім і на кладовище у Житомирі прийшло більше трьох сотень людей. Країна втратила шестидесятника та дисидента, одного із зачинателів житомирської прозової школи. Міська влада говорила про встановлення пам’ятнику відомому рушнику Концевича, на якому зібрано більше 400 підписів відомих українських громадських діячів. Але наразі проект залишається нереалізованим.

Цього ж року в Житомирі побачила світ нова збірка творів Володимира Шинкарука – «На два життя одразу».

Вагомих театральних прем’єр від місцевого театру цього року в Житомирі не було.

Із найбільш очікуваних гастролерів Житомир відвідали Євген Гришковець (залишив окрім того враження про Житомир у своєму блозі) та Ніно Катамадзе, яка замерзла на сцені через відсутність опалення в Житомирському обласному музично-драматичному театрі імені Івана Кочерги.

5. У Житомирі продовжуються рейдерські захоплення підприємств 




Цього року найбільш гучною стала справа «Житомирських ласощів» із несанкціонованим захопленням території підприємства. Питання: а чи було захоплення і хто за цим стоїть залишається відритим. Озброєна охорона досі стереже вхід до фабрики.


Про зміну керівництва на житомирських підприємствах заговорили відкрито у вищих еталонах влади. Губернатор Рижук переконаний, що такі великі підприємства, як, скажімо, ЗОК, повинні бути не у приватних руках, а у державних.

2 комментария:

  1. Необъективно! Думаю на первом месте избрание Януковича. Даже для Житомира.

    ОтветитьУдалить
  2. я от теж думаю, що це трохи необєктивно

    ОтветитьУдалить