вторник, 25 января 2011 г.

Житомиряни два роки переплачували за комунальні послуги

Рішення виконкому 2008-го року щодо встановлення тарифів на квартплату скасовано Господарським судом Житомирської області. Житомиряни мають право вимагати компенсацій за два роки переплачених коштів. 
Антимонопольний комітет ще у травні 2010 року подав позов до суду щодо необґрунтованих тарифів на комунальні послуги. У свою чергу суд цей позов задовольнив і зобов’язав міську раду скасувати тарифи 2008 року. 

Міськвиконком своїм рішенням вже скасував старі тарифи і прийняв нові - погоджені з антимонопольним комітетом. 

Відкритим залишається питання компенсацій житомирянам переплачених коштів за житлову площу за два останні роки. Про них нічого не сказано ні в рішенні суду, ні в позові Антимонопольного комітету, ні в нових рішеннях виконкому. 

- Міська влада повинна зобов’язати свої ЖЕКи розрахувати на той час економічно обґрунтовані тарифи, - коментує Олександр Безсмертний, голова Житомирського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України. - Крім того, якщо вони самостійно цього не зроблять, будь-який споживач може звернутись до суду. І при цьому суд відповідно до чинного законодавства може винести рішення подвійного відшкодування. 

Якщо в той час, коли тарифи були не дійсні і люди переплатили, то різниця, повинна зарахуватися як аванс споживачам. Якщо людина не платила – його борг мають зменшити. 

- В принципі, якщо тарифи відмінили, то повинен діяти тариф попереднього року, який був затверджений міськвиконкомом. – говорить Безсмертний. 

Нагадаємо, що попередній тариф – це тариф 2007 року. 

«Перший» вирішив порахувати, яку приблизну компенсацію могли би отримати житомиряни

Наприклад, середньостатистична людина, яка живе у будинку на вулиці Крошенській, 32 платила 2 роки 1 гривню 45 копійок за квадратний метр. Відповідно до рішення суду, мала би платити по старому – 0,8 гривні за квадратний метр. 

Однокімнатна квартира (32 квадратних метри) – 499 грн. 

Двокімнатна квартира (48 кв.м.) – 748, 8 грн. 

Трикімнатна (70 кв.м) – 1092 грн. 

Чотирикімнатна (90 кв. м) – 1404 грн. 
Відповідно, це тільки приблизні підрахунки. Кожна квартира переплатила свою суму, в залежності від площі, стану та віку будинку. 

Нагадаємо, що у комунальній власності міста перебуває 1638 житлових будинків загальною площею близько 3.0 млн. квадратних метра. 

Окрім того, Олександр Безсмертний зауважив: 

- Коли ми приймали рішення, що тариф незаконний, ми не говорили про ціну. Ми говорили про те, що сам тариф прийнятий з порушенням порядку. Можливо, в розмірі він був таким же, але було порушено порядок прийняття. 

В Антимонопольному комітеті житомирянам радять повертати гроші через суд. 

- Хай звертаються у суд і захищають себе, тим паче, що усі підстави для цього є, - сказав Безсмертний.

1 комментарий:

  1. Хотя вы и засранци но это вы круто завернули! Мочите этих гадов!

    ОтветитьУдалить